Flått i nord.

Flåtten, den lumske vampyren med det krigerske navnet Ixodes Ricinus, er kommet til Nord-Norge.

Mange av oss som har tilbrakt sommerferier lenger sør i landet med våre hunder, har for lengst stiftet bekjentskap med denne lille, edderkopplignende parasitten. Skjønt, edderkopplignende er den ikke lenger når vi oppdager den. Bare ca 1mm stor den biter seg fast i huden, er den svært vanskelig å oppdage. Etter et par dager har den imidlertid økt sin

vekt og størrelse mange ganger, fylt som den blir med offerets blod.

Flåtten liker seg best i fuktige områder med kratt og kjerr. Tette orekratt ved rennende vann er yndet tilholdssted for den lille parasitten.


Det finnes mange råd om hvordan man best fjerner flåtten, enten den sitter på dyr eller mennesker. Fra margarin til neglelakkfjerner og whisky. På apoteket får man kjøpt en spesiell pinsett, en såkalt flått-fjerner. Selv har vi best erfaring med å knipe flåtten av med fingrene.

Pass bare på at hele dyret løsner, slik at ikke deler av hodet sitter igjen. Som oftest løsner restene av seg selv etter noen dager, men kan i verste fall gi infeksjoner som må behandles av lege.

Det finnes imidlertid preparater som effektivt forhindrer flottangrep på hunden. Ta kontakt med veterinæren din for nærmere informasjon om dette.

 

Kilde:  Fuglehunden nr.4 2002

            Nordlys, fredag 9.juli 2004