Giardia duodenalis påvist i Finnmark

Det er påvist Giardia duodenalis hos trekkhunder i Sør-Varanger og Alta.

Den senere tid har det også blitt påvist i kenneler sørpå.

 

Giardia er en encellet tarmparasitt som kan smitte ulike dyr, inkludert mennesker, enten direkte ved kontakt med avføring, eller indirekte via vann. Hvilken betydning Giardia har for hundens helse og ytelse er ikke kjent, men den sees ofte i sammenheng med diaré. Det antas at høytytende hunder blir negativt påvirket av Giardia i større grad enn vanlige familiehunder blir. Det vanligste symptomet på Giardia er diaré som kan komme og gå, andre symptomer er slimete avføring, redusert tilvekst, magesmerter og luftoppstøt med råtten lukt.

 

Smittepresset i trekkhundmiljøet/jakthundmiljøet kan være høyt, og det er få kenneler som har testet hunder med diaré for Giardia. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at problemer med Giardia er mindre i kenneler som ikke har testet noen hunder enn i de få kennelene som har testet for dette.

 

Påvisning av Giardia kan gjøres ved hjelp av en hurtigtest (snap-test). Dette kan kjøpes/bestilles via veterinær. En test koster ca 150 kr. Det anbefales å teste ved dag 1, 3 og 5 dersom testen er negativ. Dette fordi Giardia-parasitten skilles ut periodevis. Falsk negativ test er derfor ikke uvanlig. Er testen derimot først positiv trenger man ikke teste flere ganger.

 

Førstevalget for behandling av Giardia er 5 dager med Panacur. Behandlingen gjentas etter 1-2 uker.

 

På grunn av økende resistensproblematikk skal ikke det gis behandling uten påvisning! Blir det derimot påvist Giardia hos en eller flere hunder i kennelen skal alle hundene behandles. Forebyggende tiltak inkluderer: fjerne møkk fra hunde/luftegårder ofte, hindre at hundene kommer i kontakt med møkk fra andre hunder samt unngå vannkilder der andre hunder kan ha gjort fra seg.

 

Veterinærhøgskolen har et prosjekt som bl. a. går på utbredelse av Giardia. Veterinær Kristoffer Tysnes studerer nettopp Giardia hos hund. Dette er et emne det ikke er forsket mye på og økt kunnskap om dette vil komme alle hundeeiere tilgode. Han har tidligere tatt i mot prøver og analysert disse gratis og det er mulig å ta kontakt med ham for å høre om dette ennå er aktuelt. Ta kontakt med Kristoffer på telefon 22 96 49 69 eller e-post kristoffer.tysnes@nvh.no for mer informasjon. Spre informasjon og slå et slag for dyrevelferd !